joi, 19 martie 2009

ONU atrage atentia "italia violeaza drepturile omului"

Ma limitez sa va traduc un articol aparut in ziarul online Repubblica.it referitor la raportul ILO International Labor Organization (Organizatia internationala a muncii, agentie ONU)despre conditiile din Italia. Raportul il gasiti in engleza aici.


E evidenta si crescanda frecventa discriminarii si violarii drepturilor fundamentale ale omului in privinta imigratilor din Italia. In tara (Italia) persista rasizmul si xenofobia fata de aceia care cer azil politic si de refugiati, inclusiv Rom. Cerem guvernului sa intervina in mod eficace pentru contrastarea climei de intoleranta si pentru a garanta tutela imigrantilor, indiferent de statutul lor.

Inafara de Portugalia si Slovenia, defapt, alte tari in atentia agentiei ONU pentru acelasi motiv sunt Benin, Burkina Faso, Cameron si Uganda.

Dar se bazeaza si pe observatiile unui alt organism ONU pentru eliminarea discriminarii ratial (CERD), care a relevat "grave violari ale drepturilor omului fata de imigrati din Africa, Europa de est si Asia, cu maltratari, salarii mici si platite cu intarziere, orare excesive si situatii de sclavie in care o parte di plata e retinuta de catre angajatori pentru un loc intr-un dormitor aglomerat, fara apa curenta si electricitate." Raporturile ONU pun in evidenta si "continue dezbateri rasiste si xenofobe mai ales impotriva imigratilor ne-europeni1, discursuri inspirate de ura impotriva strainilor si maltratarile aplicate de politie, romilor, mai ales daca de origine românã, in timpul raziilor pentru evacuarea din tabere (setre, acampamente)2".

Infine, o lunga lista de acuze care pornesc de la chestiunea amprentelor digitale si ajung la "retorica discriminatorie a unor lideri politici care asociaza Romii cu criminalitatea, creând in opinia publica o clima de ostilitate, antagonism social si stigmatizare". Deci, Comitatul de experti al ILO nu poate decat sa exprime "profunda preocupare" si invita guvernul italian sa ia "masurile de cuviinta pentru ca sa fie paritate de comportare, in conditiile de lucru, pentru toti imigratii", si masuri pentu "imbunatatirea cunostintei si a constiintei discriminarii in opinia publica, in asa fel incat imigratii si familiile acestora sa fie acceptati in societate". Documentul se incheie cerand guvernului sa raspunda punct cu punct la toate observatiile pana la sfarsitui lui 2009.




NOTE:
1. Trebuie sa stiti ca ajung in Italia, la Lampedusa, foarte multi straini de prin africa unele tari arabe. Pornesc cu barcile de pe coastele africi si traverseaza marea mediterana. Multi mor in timpul calatoriei si sunt aruncati in mare. S-a intamplat ca in 4 zile sa ajunga in Lampedusa 1800 de imigrati clandestini.

2. Primarul Romei, Gianni Alemano a promis in campania electorala ca va evacua toti Romii din sau de pe langa Roma. Cum de altfel a fost si cu actualu prim ministru Silvio Berlusconi, care a castigat alegerile multumita aleantei cu partidule Lega Nord, pardit cu tendinte extremiste si care discrimineaza si intre italieni din Nord, Centru sau Sud.

DanMar Construct

DanMar Construct
Firma constructii decoratiuni exterior

Schimb de linkuri

Pe cei care vor sa faca schimb de linkuri sau bannere ii invit sa lase un comentariu.

Pentru banner copiati textul de sub imagine!
BannerFans.com


Despre mine

Fotografia mea
".. sa nu crezi ce ti se spune si sa nu te miri daca ce ti se spune se adevereste intr-o zi ca n-a fost minciuna sau prefacatorie."
Marin Preda
Cel Mai Iubit Dintre Pamanteni

Persoane interesate

Tell Others

Parteneri

BannerFans.com
toateBlogurile.ro Inscrie-te si tu in programul de blogger outreach Sampler.ro