Mai putina ecologie si mai mult verde ($$$)
Cam in aceasta directie se indreapta lucrurile. In aceasta iarna, din 7 pana in 18 decembrie, marile puteri ale lumii se intalnesc la Copenhaga sa decida soarta umanitatii (Copenhagen limate Council).Tratatul de la Kyoto expira in 2012, iar in luna decembrie a acestui an vom sti care vor fi acordurile intre state referitoare la clima si mai ales la reducerea emisiei de CO2.
Cei 1500 de oamen de stiinta ai IPCC-ului(Intergovernmental Panel on Climate Changeing), pe romaneste Panoul Interguvernamental despre Schimbarile Climatice, institutie care lucreaza pentru ONU, spun ca daca omenirea vrea sa evita catastrife ambientale inumane, trebuie sa mentina cresterea temperaturii medii a pamantului sub 2°C (din cate stiu eu acum e peste) pana in 2100, iar ca sa putem mentie aceste temperaturi trebuie sa reducem pana in anul 2050 cu 60% emisiile de CO2 in atmostera. Tarile cele mai dezvoltate produc cele mai mari cantitati de CO2 incat acel 60% se transforma in 80% pentru tarile desvoltate si 20% pentru celelalte.
Un obiectiv intermediar era acela ca tarile dezvoltate sa reduca cu 20% emisiile de dioxid de carbon pana in 2020 dar conform ultimelor declaratii, intre tarile care fac parte din G8, doar Germania si in parte Franta au intentia sa respecte aceste indicatii. Japonia a declarat ca va reduce emisiile cu pana la maxim 8% iar SUA au spus esential doua lucruri: ca nu au intentia sa reduca cu mai mult de 4% si ca nu sunt doresc un acord international referitor la emisiile de CO2 considera ca fiecare stat sa decida singur. Practic tratatul din Kyoto se termina si nu vor mai fi controale nici amenzi si fiecare sa faca dupa propriul bun simt. Tot Statele Unite ale Americii au declarat ca la Conferinta de la Copenhaga nu vor cere Chinei sa reduca cantitatile de CO2 emis pentru ca asta ar impiedica cresterea economica a tarii si fiecare tara trebuie sa aiba cresterea economica care o merita, cu speranta ca nici China nu le va cere lor acelasi lucru.
Tarile in curs de dezvoltare precum India, Brazilia, Rusia etc. stau foarte atente la deciziile care le iau tarile dezvoltate si se adapteaza deoarece nu vor sa piarda din competitivitate emanand legi care creaza cheltuieli si baga bete in roate propriilor economii mai ales avand in vedere ca acele tari care acum sunt cele mai dezvoltate din lume nu au avut nici o restrictie in ultimi 100/150 de ani.
Tot in vederea pregatirii conferintei din decembrie, guvernul Danemarcii a tinut un summit cu mari reprezentati din lumea afacerilor si a finantei pentru a vedea care sunt tendintele, exigentele si ideile care vin din partea acelora care vor fi afectati de tratatul de la Copenhaga (post Kyoto). Concluzia finala a World Bussiness Summit este ca marea problema a omeniri este energia. Ca trebuie sa sustinem energiile care nu polueaza, sa reducem la minim risipele, sa construim masini si masinarii care sa foloseasca aceasta energie verde, curata. Nobil, doar ca acele masini nepoluante vor popula orasele din tarile dezvoltate, nivelul lor de trai se va imbunatati desi acele taru nu vor acordul pentru reducerea de CO2, iar in tot acest timp peste 2,8 miliarde de oameni saraci o vor duce-o din ce in ce mai rau.
Oamenii de stiinta de la GEC (Global Envionment Center) impreuna cu cei de la IPCC sustin ca marea problema a omeniri nu este energia ci apa. Ei sustin ca in conditiile in care nu se respecta indicatiile lor, pana in 2050 60% din populatia pamantului cu greu va avea acces la surse de apa. Sa nu ai acces la apa inseamna sa nu ai acces la viata. Nu doar apa potabila este importanta ci si cea pentru irigatii, pentru producerea de curent electric, peste etc. Deocamdata apa nu este pe agenda conferintei si deci nu for fi dezbateri pe aceasta tema. Fara un tratat care sa continue acela din Kyoto, in care marile puteri ale lumi care coincid si cu marii producatori de CO2 sa isi asume responsabilitatea si sa reduca emisiile de CO2 si sa poata fi controlate si amendate daca nu respecta angajamentele, populatiile din Asia, din Africa si din America Latinca unde si in ziua de azi apa e o problema, in scurt timp nu vor mai avea acces la viata.
Milano, oras African (in esenta)
Un nou articol de pe republica.it mi-a atras atentia si nu am putut sa ma abtin.
Lega Nord, partid italian de extrema dreapta, prin reprezentanti sai a spus ca in parcurile din Milano sunt prea multi straini. "Este inadmisibil ca in unele parti din Milano sa existe adevarate adunari de cetateni straini care stau in parcurile publice, la orice ora din zi si din noapte, cum se intampla spre exemplu un piata Oberon" sustine seful delegatiei Ligii Nordului in consiliul regiunii Lombardia si responsabil al teritoriului, Davide Boni.
In ultima perioada orasul a fost in centrul mai multor discutii referitoare la straini cum e legea anti Kebab, rezervarea unor vagoane ale metroului si a unor locuri in fiecare autobus pentru bastinasii milanezi. Nu au reusit sa faca in asa fel incat sa fie locuri goale in autobuse dar cu legea anti Kebab au reusit sa inchida unele kebabarii. O fraza a primului ministru Silvio Berlusconi in campania electorala a pornit multe dezbateri referitoare la aceste iesiri ale politicienilor din coalitia acestuia. El afrima ca "Milano mi se pare un oras african."
Domnul Boni mai atrage atentia ca Ferrovie Italiane (echivalentul CFR la romani) este responsabila de alungarea acelor straini care se aseaza pe langa caile ferate. A mai spus ca strainii clandestini sa fie expulzati definitiv din Italia si doar mutati de sub un pod sub altul iar copii imigratilor clandestini sa nu fie primiti in taberele de vara.
Prin imigrat clandestin se intelege nu numai acela care a intrat in italia in mod ilegal ci si acela care a cerut azil politic pentru ca e pesecutat in tara lui (care ar patii ce pateau ai nostri pe timpul lui impuscatu daca se intorceau in tara)si refugiati de razboi si acei oameni care acu 6 luni erau cu acte in regula dar din cauza crizei financiare si-au pierdut locul de munca. Legea italiana Bossi - Fini prevede ca acei straini care si-au pierdut locul de munca si nu isi gasesc altul in timp de 6 luni isi pierd si dreptul de sedere in Italia, adica devin clandestini.
V-am tradus si cateva dintre reactiile cititorilor la articului de pe republica.it(cazuale):
Oh! Tara crestina, se incepe asa si se termina cu Noaptea Cristalelor1. Sa-i luam in serios, provoaca ei greata dar mai ales provoaca teama.
Sunt un tanar agent de Politie Locala din Lombardia si sustin Repubblica in multe batalii pentru legalitate dar nu inteleg cum accepta implicit anumite comportamente ilegale care duc la degradarea si inrautatirea calitatii vietii tuturor. Sa clarificam lucrurile odata pentru totdeauna, a face ca legea sa fie respectata nu inseamna a fi rasist
Leghistii afara din Italia!
Dar imigrati-resursa pentru Tara nu cumva ar trebui sa fie la munca? Cum de trantoresc la toate orele in toate colturile oraselor noastre, incepand cu centrele istorice si cu parcurile publice?
Nu mai am cuvinte... le-am terminat deja de mult timp. Singurul lucru care pot sa-l spun e ca mi-e greata ca sunt italianca ... am repulsie fata de mine ...
Imigrati in parcurile publice: clasicle probleme ale secolului XXI! Si daca rad de noi bine fac avand in vedere discursurile anumitor persoane.
Note:
1 Reichskristallnacht - Noaptea Cristalelor sau Noaptea Geamurilor Sparte; Germania -- 9 - 10 noiembrie 1938 -- cand trupele "storm" au indemnat multimea sa atace sinagogile, magazienele detinute de evrei si casele acestora.
O viata de vieti
Pe multi am auzit zicand ca avem doar o viata si idea cea mai buna e sa ne bucuram de ea, sa o savuram la maxim cu bune si rele, mari si marunte ... Buna idea, nu zic ca nu. Asa sa facem, fara nici o ironie si nici un subanteles.
Totusi punctul in dimensiunea lui nu vede linia, linia in dimensiunea ei nu vede area, area in dimensiunea ei nu vede volumul iar noi fiind tridimensional nu reusim sa vedem a patra dimensiune... Daca e la fel si cu viata? Daca viata e un punct? Ar mai o infinitate de vieti care fac linia, de multe ori acelea(ce compun linia) care fac area si apoi de inca nu stiu cate ori sa compuna volumul. Sau probabil viata e o linie de clipe traite care se intersecteaza cu alte linii. Inevitabil se creaza suprafete pe care noi nu le vedem. Probabil noi suntem dimensiunea minima, prima dimensiune si de aceea nu putem vedea altceva decat monodimensiunea noastra. Sa experimentam a doua dimensiune ar trebuii sa traim o viata de vieti. Adica sa ne traim toata viata monodimensionala ca clipe a unei vieti bidimensionale iar in a treia acea dimensiune acea viata de vieti devine o clipa.
Ei daca ar fi asa si am traii la maxim fiecare clipa, ar fi fantastic!
Schimb de linkuri
Despre mine
- Andrei R Pop
- ".. sa nu crezi ce ti se spune si sa nu te miri daca ce ti se spune se adevereste intr-o zi ca n-a fost minciuna sau prefacatorie."
Marin Preda
Cel Mai Iubit Dintre Pamanteni