sâmbătă, 1 mai 2010

1 Mai Muncitoresc

Ferice de cei care au loc de muncă pentru că ei își pot permite să sărbătorească bătăliile muncitorilor pentru stabilirea unui orar de munca de 8 ore pe zi. Prima lege de acest tip a fost promulgată în 1867 în Illinois, SUA. Mai târziu la Prima Internațională s-a propus promulgarea a legi asemănătoare și în Europa.
Sărbătoarea își are originea în manifestația organizata în Statele Unite de Cavalerii Muncii la New York pe 5 Septembrie 1882. Ciudat nu? 5 Septembrie! Doi ani mai târziu cavalerii au propus repetarea manifestației la care s-au alăturat alte organizații și sindicate și au decis ca sărbătoarea să aibă cadență anuală pe 1 Mai.
Dar ca toți să fie de acord cu această dată au contribuit decisiv evenimentele grave de la Chicago din primele zile de Mai 1886 în ceea ce se numește „Revolta din Haymarket”. Culmea tensiunii a fost pe 4 Mai când politia a deschis focul asupra manifestanților provocând numeroase victime. Președintele de atunci, Grover Cleveland, a decis că 1 Mai e o bună ocazie pentru comemorarea victimelor dar mai târziu s-a răzgândit și a decis că la 1 Mai se sărbătoresc Cavalerii muncii pentru că motivul comemorării dădea prea multă forță mișcării socialiste.
În Europa festivitatea a fost oficializată de delegații socialiști de la „A Doua Internațională” reuniți la Paris în 1889 și rectificată în Italia doi ani mai târziu.
Câți dintre cei care au votat anticomunismul în Noiembrie 2009 sărbătoresc una dintre cele mai comuniste/socialiste sărbători? Nu-i nimic rău în asta, doar să știe despre ce e vorba.

Să fiți iubiți!

0 comentarii:

DanMar Construct

DanMar Construct
Firma constructii decoratiuni exterior

Schimb de linkuri

Pe cei care vor sa faca schimb de linkuri sau bannere ii invit sa lase un comentariu.

Pentru banner copiati textul de sub imagine!
BannerFans.com


Despre mine

Fotografia mea
".. sa nu crezi ce ti se spune si sa nu te miri daca ce ti se spune se adevereste intr-o zi ca n-a fost minciuna sau prefacatorie."
Marin Preda
Cel Mai Iubit Dintre Pamanteni

Persoane interesate

Tell Others

Parteneri

BannerFans.com
toateBlogurile.ro Inscrie-te si tu in programul de blogger outreach Sampler.ro