joi, 8 aprilie 2010

Leapșa Violet

Pornind de la articolul publicat de către doamna Zoe Petre despre stabilirea obiectivelor pentru România viitorului, propun o leapșă cu zece schimbări pe care le doriți. Eu îmi doresc o Românie în care:

  1. Să ne alegem, noi cetățenii, singuri conducătorul care să aibă puterea executivă. Fie el președintele cum se întâmpla în SUA și Franța, fie el primul ministru cum se întâmpla în Germania și Italia.

  2. Să se treacă din nou la alegerea parlamentarilor pe liste sau să se modifice legea actuală pentru a interzice redistribuirea voturilor în asa fel încât cei care au luat mai multe voturi să intre în parlament, nu cei cărora voturile li se vin distribuite de conducerea partidelor.

  3. Să avem o lege care să pedepsească pe cine e în conflict de interese și nu și-l rezolvă într-un anumit interval de timp. Să se interzică acumularea de funcții de mare responsabilitate.

  4. Toate funcțiile publice să fie ocupate prin concurs public. Acolo unde nu e nevoie de concurs, sa fie publicate CV-urile candidaților.

  5. Modificarea legii electorale pentru a face ca alianțele între partide să se facă înainte de alegeri și să fie interzise după alegeri sperând ca asa să se evite oportunismul partidelor ca UDMR.

  6. Părăsirea sau excluderea unui parlamentar dintr-un partid implică pierderea mandatului dacă acel parlamentar a candidat cu simbolurile și susținerea partidului respectiv.

  7. Să continuăm să avem parlament bicameral. Deconcentrarea puterii în regiuni administrative și, eventual, federalism fiscal.

  8. Interzicerea prin lege a organizării de referendum în timpul alegerilor atunci când referendumul se referă la modificarea clasei sau organizării politice.

  9. Alegerea directorilor radioului și televiziunii publice să revină opoziției pentru a evita propaganda. Proprietarii de televiziuni, radiouri și ziare să nu aibă voie să candideze la funcții publice. (Conflict de interese). Membri comisiei CNA să nu fie numiți de politic.

  10. Miniștrii să aibă pregătire în domeniul pe care urmează să-l conducă.

Acestea ar fi unele schimbări care, după părerea mea, ar îmbunătăți puțin conducerea la vârf. Adevărata schimbare însa trebuie să se întâmple în societate. Societatea să nu mai accepte abuzuri și să nu mai accepte prostia și incultura. Pentru asta e nevoie ca societatea să recunoască aceste defecte în practică, când se manifestă și nu doar când aud aceste cuvinte (abuz, prostie, incultură) să se declare împotrivă.

Sunteți toți invitați la leapșă!

Să fiți iubiți!

1 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Buna! Pai unele sunt deja specificate in Constitutie. Altele nu se pot modifica, din cauza mandatului imperativ. Altele sunt idealuri... :)

DanMar Construct

DanMar Construct
Firma constructii decoratiuni exterior

Schimb de linkuri

Pe cei care vor sa faca schimb de linkuri sau bannere ii invit sa lase un comentariu.

Pentru banner copiati textul de sub imagine!
BannerFans.com


Despre mine

Fotografia mea
".. sa nu crezi ce ti se spune si sa nu te miri daca ce ti se spune se adevereste intr-o zi ca n-a fost minciuna sau prefacatorie."
Marin Preda
Cel Mai Iubit Dintre Pamanteni

Persoane interesate

Tell Others

Parteneri

BannerFans.com
toateBlogurile.ro Inscrie-te si tu in programul de blogger outreach Sampler.ro