miercuri, 17 martie 2010

(De)ținutul secuiesc sau ce înseamnă să fii încuiat

Ungurii din ținutul secuiesc cer libertate. Libertate ca și cum ar fi deținuți, închiși, segregați și libertățile lor ar fi limitate. Şi pe bună dreptate.
Sunt încuiați în ideile și limitele impuse de UDMR. Cum noi românii nu ne cunoaștem drepturile, cum noi nu știm ce să pretindem și cum ar trebuii sa meargă lucrurile, la fel și ei. Închiși în această țară deși nimeni nu-i oprește să circule. Au senzația (indusă) că noi (românii) le punem piedici să nu poată ei evolua. Ceva gen cum cred unii despre Băsescu că nu e lăsat să facă. Deși UDMR a fost partidul cel mai la putere (permiteți expresia) de când e posibilă libertatea de crez politic în România, ținutul secuiesc e unul dintre cele mai sărace din România.
Trecând cu mașina de la Baia Mare la Toplița (HR), cu trenul de la Toplița la București și înapoi cu trenul la Baia Mare, se pot vedea niște peisaje teribile. E ca și coloana sonora din filmul Good Morning Vietnam, secvențe de păduri arzând, copii abandonați, explozii, abuzuri și în general război iar pe fond cânta Louis Armstrong - What a wonderful world. Dealurile acoperite cu colibe în care locuiesc oameni. Parca treci cu trenul prin Africa. Biletul cumpărat la Toplița era un cartonaș de culoarea biscuitului cu una sau două linii roșii iar cel de la București era tipărit la calculator cu data, cu traseu și cu cine știe mai ce. Ce-i drept la Toplița, cum și la Baia Mare, nu există taxa de intrat în gară (rușine).
Mie mi-e milă de acei oameni. Nu e vina lor că nu au acces la cultură și la diversitate de idei. Acolo UDMR nu are opoziție iar sărăcia lor este rezultatul.
Un lucru și mai grav e formarea partidelor de extrema dreapta. Acea ligă a liderilor maghiar și acel partid care a ieșit în stradă care se cheamă Noua Dreaptă sau ceva asemănător.
Acum sunt mici dar în viitor există riscul ca aceste partide să crească și să intre la guvernare din setea sau necesitatea de a rămâne la putere a PD-L, prin alianță, în parlamentul mutilat și redus la os ca număr de reprezentanți. Consecințele sunt: rasism, xenofobie, fascism, intoleranță față de orice este diferit de idea ce o avem despre o lume "perfectă".
Dacă nu mă credeți, vă spun că în Italia se întâmplă deja, trebuie doar să vă informați. Noi romanii am trăit xenofobia anul trecut, chinezii a fel, anul acesta negrii au fost fugăriți pe stradă. Acum spiritele s-au mai calmat dar în zonele de influență a partidului Lega Nord, nu e recomandat să te mândrești că ești străin, să vorbești mai tare o alta limbă, să arăți mai bine decât ei, să conduci mașini mai scumpe și în general să te simți liberi și egal.

Să fiți iubiți!

2 comentarii:

Virtualkid spunea...

am spus de mai multe ori: oamenii sunt de buna si de proasta calitate oriunde ne-am afla.
prostia se culcuseste oriunde!
ea nu tine cont de natie, sex, culoare a pielii, idoli la care te inchini........

articolul este postat dupa o lectura tv. asa cred eu, fara sa vreau sa ofensez!

Andrei R Pop spunea...

@Virtualkid

Stiu ca oamenii sunt si de buna si de proasta calitate si ca depinde de ei daca evolueaza sau nu.
Evolutia e posibila in conditiile in care ai informatii si pareri din surse diferite. Ori eu cred ca ei nu au ci sunt manipulati de UDMR.

DanMar Construct

DanMar Construct
Firma constructii decoratiuni exterior

Schimb de linkuri

Pe cei care vor sa faca schimb de linkuri sau bannere ii invit sa lase un comentariu.

Pentru banner copiati textul de sub imagine!
BannerFans.com


Despre mine

Fotografia mea
".. sa nu crezi ce ti se spune si sa nu te miri daca ce ti se spune se adevereste intr-o zi ca n-a fost minciuna sau prefacatorie."
Marin Preda
Cel Mai Iubit Dintre Pamanteni

Persoane interesate

Tell Others

Parteneri

BannerFans.com
toateBlogurile.ro Inscrie-te si tu in programul de blogger outreach Sampler.ro