vineri, 30 aprilie 2010

Legea semi-junglei

Ce înseamnă un stat de drept? Practic, înseamnă că indivizii de pe un anumit teritoriu au făcut un pact intre ei și colaborează înspre binele tuturor în așa fel încât fiecare poate să stea liniștit că pericolul vine de afară. Evoluția statului de drept a dus la diversificarea funcțiilor pe care indivizii le au în stat în așa fel încât să fie garantată supraviețuirea tuturor chiar dacă fiecare individ se ocupă de o mică parte din necesarul total. Făcând așa indivizii nu au stresul supraviețuirii. Adică trăiesc bine.
Acuma revenind cu picioarele pe pământ mioritic ne dăm seama că unii o duc bine mersi iar alții se lupta pentru supraviețuire. Statul de drept a falit. România nu e un stat de drept nici măcar la nivel de mușuroi. Furnicile trăiesc într-un stat de drept, romanii nu. Legea nu e egală pentru toți, nu jucăm după aceleași reguli și nu suntem egali. Nimic nou doar că lipsa unui stat de drept comportă, în logica mea, anularea automată a tuturor drepturilor și legilor care existau înainte, precum și a instituțiilor. Asta va rog să nu o luați ca instigare la violență ci doar trecere în revistă a cât de șmecheri se simt unii și cât de fraieri sunt alții.
Într-un stat de drept eu, ca majoritatea Romanilor, nu suntem importanți. Importanți sunt cei de la putere dar, în lipsa unui stat de drept, obținerea puterii se face individual, prin impunere fizică. Domina masculul alfa și creadă fiecare dintre guvernanți, parlamentari și ce or mai fi ei acolo ce or vrea dar nici unul dintre ei nu ar trăii mai bine decât mine într-un stat de natură. Ii sfidez să aleagă. Ori există stat de drept iar fiecare dintre noi trăiește relativ relaxat și sigur, ori nu există stat de drept ci exista legea junglei și fiecare dintre noi supraviețuiește, cum se întâmplă azi cu masele de cetățeni. Ori una ori alta. Nu mai suport amestecul ăsta în care pentru săraci exista obligațiile statului de drept dar trebuie să supraviețuiască singuri iar pentru cei de la putere există beneficiile unui stat de drept și instrumentele să aplice pe noi legea junglei.
Sper că ați înțeles ceva din această descărcare de frustrări.

Să fiți iubiți!

1 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte bun articol. Felicitari!

DanMar Construct

DanMar Construct
Firma constructii decoratiuni exterior

Schimb de linkuri

Pe cei care vor sa faca schimb de linkuri sau bannere ii invit sa lase un comentariu.

Pentru banner copiati textul de sub imagine!
BannerFans.com


Despre mine

Fotografia mea
".. sa nu crezi ce ti se spune si sa nu te miri daca ce ti se spune se adevereste intr-o zi ca n-a fost minciuna sau prefacatorie."
Marin Preda
Cel Mai Iubit Dintre Pamanteni

Persoane interesate

Tell Others

Parteneri

BannerFans.com
toateBlogurile.ro Inscrie-te si tu in programul de blogger outreach Sampler.ro